logo
Copyright Qode Interactive 2016

Hvor enøjet er du?

Hvor enøjet er du?

Proces eller produkt. Karikaturen på den velbjerget maskuline leder omtaler gerne sig selv som ”resultat-orienteret”. Der synes at ligge noget særskilt stærkt, hårdt, maskulint og konkurrencevilligt i at gå op i resultater. At lade sig måle via evalueringen, på optællingen og dermed på det afgørbare har en vis kølighed over sig. At gå op i resultaterne er for de seje bananer, forstås. De bliver ikke sovset ind i processens føleri. Vil man blive sådan en karl er mulighederne mange. Der findes et utal af kurser i resultatorienteret management. Kurser hvor man lærer at brænde igennem med alle ens meninger. Man lærer at nå MÅLENE!

De brancher hvor det processuelle er i højsædet er gerne de velkendte omsorgsfag. Altså alle de fag hvor pleje, nærvær og indføling spiller hoverollerne. Her er det kutyme at være i proces. Her skal man længere ind… helt ind i følelserne, ind i hinanden og tæt på nuet. Intet kan dømmes helt ude eller inde. Ingen ved hvem der er den bedste eller den dårligste for tilliden til målingen og optællingen er væk. Det handler ikke om at dømme, men om at mærke godt efter.

For at blive bedre til den slags findes der også her en lang række kurser. Procesuddannelser hvor, mentallisering, indføling og egenudvikling og proces er i højsædet. Resultat- og procestænkningen synes på en måde at udelukke hinanden. Gensidigt fortæller de generaliseret myter om hinanden som enten kynisk resultatorienteret eller overhumanistiske og ineffektive. Skønt det ene vel ikke kan tænkes uden det andet?
For 3500 år siden formulerede filosoffen Aristoteles sin dydsetik der for moderne øjne er ekstremt målfikseret: det handler kun om at blive lykkelig. Dette opnås imidlertid kun ved en radikal besindelse på processen dertil. Målet betinger processen der betinger målet. Men udbydes der kurser i noget sådant i dag? Kan man lære at se med to øjne?

Ved Martin Godske, Cand. Mag. Phil, Seniorkonsulent

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.