logo
Copyright Qode Interactive 2016

Skaber dialog vækst?

Skaber dialog vækst?

Der gives forskellige forklaringer på hvad ‘dialog’ og ‘samtale’ henviser til: ’vi havde en god dialog’, ’en spændende samtale’  eller ’konstruktiv dialog’ – alle tre udsagn refererer tilbage til en proces, der på en eller anden måde kan siges at have bragt en situation noget nyt…skabt vækst…måske…

Vækst bringer også afhængigt af konteksten forskellige associationer frem; økonomisk vækst, befolknings ’til’ vækst, udviklingsmæssig vækst i et enkelt menneske, for slet ikke at tale om plantevækst og hårvækst. Alt sammen noget der refererer til et noget der vokser, gror, bliver større og kan måles …og på et tidspunkt kan siges kvantitativt at være blevet større.

Så hvis det kan tænkes at dialog som en særlig måde at føre en samtale på, hvor man  som samtalens parter er opmærksomme på at lytte til det andet menneskes stemme, særegenheder og i den lytten formår at registrere nuancerne, de små udsving og tonaliteten, der afgør om det der lige nu bliver sagt er noget grundlæggende væsentligt noget  substantielt og dermed, hvis det bliver grebet kan udvikle sig, så ville forudsætningen for to ting være tilstede; dels at det andet menneske vokser (vækst i 1. potens) og dels at det bliver muligt sammen i en  gensidig lytte proces at ny viden, nye erkendelser og nye veje at gå opstår (vækst i 2. potens).

Forudsætningerne for at skabe en sådan vækst gennem dialog er tillid til at et andet menneske kan lytte, åbenhed for at se når noget nyt viser sig og tro på at også små tegn på udvikling kan vokse sig store.

Ved Mette Mejlhede /  Cand merc. HRM / Direktør

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.